Paella

Met een broertje en schoonzus in Spanje, kunnen we natuurlijk niet achterblijven. Voor een verjaardag kreeg ik zelfs een bijpassende pan hiervoor. Waar heb ik het over? Juist, Paella.

 

Dit typisch Spaanse gerecht is natuurlijk op heel veel verschillende manieren te bereiden. Omdat wij niet hele grote fan zijn van schaal- en schelpdieren, maken we Paella con Pollo y Choriso, met kip en chorizo dus!

 

Omdat de pan vaak bijna weer schoongelikt de kast in kan, wil ik jullie het recept hiervoor niet onthouden. Er wordt bij de ingrediënten speciale rijst (Arroz de bomba) gebruikt. Inmiddels zijn we erachter dat er supermarkten lekkere Spaanse rijst verkopen, dus dit is een prima vervanging. Echte rijst uit Spanje halen is natuurlijk ook een optie! En de paella-kruidenmix is bij de grotere supermarkten ook te verkrijgen, soms misschien even zoeken. Een toko verkoopt dit ook vaak.

 

De ingrediënten voor 4 personen:

- Olijfolie; niet zuinig mee zijn, gewoon lekker op z'n spaans gebruiken

- Arroz de bomba (Paella-rijst)

- Paella-kruidenmix, 1 zakje

- Kipfilet in blokjes gesneden, 2 stuks

- Chorizo in blokjes gesneden

- Ui

- Knoflook

- Blik doperwtjes

- Paprika, 2 stuks in blokjes gesneden

- Tomaten, 4 stuks in blokjes gesneden

 

Hoe bereidt je de paella?

Gebruik een grote brander, zodat niet alleen het midden van de pan verwarmd wordt en fruit hierin de knoflook en gesnipperde ui in de ruime hoeveelheid olijfolie. Voeg vervolgens de kip en chorizo en paprika toe en bak het mee.

Voeg vervolgens de rijst toe en bak dit even mee (net zoals je bij risotto dient te doen), voeg na een minuutje de kruidenmix toe en roer dit geheel goed door, zodat het een beetje gele kleur krijgt.

Voeg nu water toe, zodat het mengsel bijna onder water staat en laat het langzaam inkoken. Dit moet onder constant roeren plaatsvinden, zodat het niet aan de bodem van de pan vastkoekt (Monnikenwerk....)

Als het wat te droog wordt, voeg dan wat extra water toe.

Na ongeveer 45 minuten is de rijst zacht en voeg dan de doperwtjes en tomaten toe. En laat het heel voorzichtig 'droog koken'. Haal de pan van het vuur als de rijst goed is en dek af met een krant. Laat dit nog een kwartiertje staan en dan ....

 

Smullen maar!


De paella is heerlijk zo, maar ook eventueel met een paar gebakken kippenvleugeltjes:-)


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.